Thursday, June 4, 2009

MUKTAMAR AGONG PAS KE-55 – PERKASAKAN KEPIMPINAN

MUKTAMAR AGONG PAS KE-55 – PERKASAKAN KEPIMPINAN


KENAPA MAT SABU, Timbalan Presiden PAS?

KENAPA YB SALAHUDDIN AYOUB, Naib Presiden PAS?

KENAPA YB DATO’ WAN RAHIM WAN ABDULLAH, Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat?

Fikir-fikirkanlah. Saya menjana pandangan, perwakilanlah hakim memutuskan. Perwakilan budiman pilih-pilihlah, selamat bermuktamar.


Pengumuman, Calon Layak di Muktamar PAS Ke 55
Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Muktamar PAS Ke-55, Dato' Mustapha Ali mengumumkan pada petang 26 Mei 2009 Selasa bersamaan 1 Jamadilakhir 1430 di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut. Berkaitan keputusan calun-calon yang layak bertanding untuk mendapatkan tempat sebagai AJK PAS Pusat dalam pemilihan nanti. Beliau juga mengumumkan penjawat-penjawat yang menang tanpa bertanding di peringkat AJK PAS Pusat serta di ketiga-tiga dewan. Kepada pemenang saya ucapkan Subhanallah dan Alhamdulillah, terima dan pikullah amanah dimandatkan oleh ahli-ahli PAS dengan bertanggungjawab sebagai ibadat. Serta menjana PAS ketahap ditempatnya yang hak, dalam mengemudi PAS setiap hari dan pada menghadapi persediaan dan persiapan PRU13 nanti.
Muktamar PAS Ke-55 akan dimulakan dengan persidang ketiga-tiga teras utama – sayap penting iaitu Dewan Ulama’, Dewan Pemuda dan Dewan Muslimat pada 4 Jun 2009 ini. Sebaik ucapan perasmian oleh Timbalan Presiden YB Ustaz Nasharuddin Mat Isa, DPPP akan kembali bersidang di Dewan Dato’ Fadzil Noor di Taman Melewar yang sejak selepas PRU12 dipinggirkan aktiviti parti dimanfaatkan disini. Ketika inilah nostalgia perwakilan Pemuda dapat mengimbau di sinilah Almarhom Dato’ Ustaz Fadzil Noor berdiri menghadapi orang-orang yang dikasihinya. Manakala di Stadium Melawati Shah Alam, Selangor pada 5,6 Mei akan berlangsungnya Muktamar (penuh) PAS KE 55 yang akan disempurnakan oleh Presiden PAS YB TG DS Haji Abdul Hadi Awang, diantara kewajiban penting dan utaman adalah dalam agenda membuat pemilehan Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat.

Muktamar PAS Ke 54 tahun lepas telah diadakan di Stadium Indra Mulia Ipoh Perak, mencatat kejayaan dan meninggalkan kenangan bersejarah. Sebaik selepas PRU12 yang mana Pakatan Rakyat berjaya menubohkan kerajaan PR Negeri Perak dengan menewaskan UM No-BN. PR telah melantik YB Ir Mohammad Nizar Jamaluddin menjadi Menteri Besar. Kini KP Perak telah dirampas secara haram dan UM No-BN telah haram menubokan kerajaan haram kudeta UM No-BN dengan melantek MB haram Dr Zambry cambry 500cc. Diharapkan perwakilan yang terhormat lagi budiman, dapatlah diantara anda khususnya perwakilan daripada Negeri Perak membahaskan sepenuhnya tentang rampasan kuasa UM No-BN dan penubuhan kerajaan haram kudeta UM No-BN Perak dan langkah-langkah diambil sekarang.

Pertama kalinya medium Harakah bercetak dan Harakah Daily tidak diizinkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Muktamar PAS Ke-55, Dato' Mustafa Ali untuk berkempen kepada mana-mana calun oleh penyokong masing-masing. Tetapi, anehnya dibenarkan berkempen melalui akhbar-akhbar yang lain termasuklah akhbar-akhbar perdana. Disinilah saya bertentangan pendirian dan pendapat dengan mantan Ketua Dewan Pemuda PAS saya dahulu Cikgu Pa yang saya hurmati ini. Ahli-ahli PAS wajib dididik dan wajib minda mereka diberseh cuci bahawa pertentangan dan berlawanan pendapat itu bukanlah permusuhan atau bibit perpecahan. Isu ini wajib difahami dengan jelas dan terang oleh ahli dan penyokong-penyokong PAS. Justeru usahlah kita membelah dan jorongkan PAS ini mengikut sedap lidah dan nafsu.

Walaupun terlewat menyatakan bantahan tidak bersetujunya pada larangan berkempen menggunakan Harakah, ianya adalah tindakkan tidak tepat dan tidak adil. Bagaimana mungkin medium akhbar lain dari Harakah akan memberi dan menjana baik tambah dalam memperkenalkan calun-calun kita didada-dada akhbar mereka? Kita sendiri menganjurkan pemulauan membaca keatas akhbar-akhbar perdana dan dalam masa yang saya kita mengharapkan akhbar perdana yang sentiasa berniat jahat dengan kita melaporkan berkempen untuk calun-calun PAS yang bertanding menghulurkan keadilan hakiki. Saya tidak nampak kewajaran dalam hal ini. Samalah umpama tangan kanan menghulurkan bantuan; tangan kiri menolak dan meruntuhkannya. Hospital kita bina; kilang arak dan virus HIV kita biakkan.


Langkah Sumbang kearah Tempang.


Saya tidak makan hati dan terasa hati, sekiranya sangkaan buruk dan tuduhan buruk kepada PAS dan kepimpinannya datangnya dari sumber-sumber luar dari PAS. Sememangnya kerja fokas mereka berusaha sepanjang masa serta bermatlamat untuk melihat kepimpinan PAS yang solid kental itu berpecah dan berjaya dibelahkan. Dalam suasana itulah mara dan sokongan rakyat dan pengundi multi racial kepada PAS akan terbantut dan terhenti. Malangnya sangkaan buruk dan tuduhan buruk kepada PAS dan kepimpinannya dari sumber-sumber musoh itu, diambil terima dan dijadikan topic perbincangan dan kita bersambut dengan menjorong, membuat kabilah dan puak. Ketua dan pengikutnya akan terjadi dan berlaku didalam PAS, kalau dibiar dan dipandang sepi.

Gelaran kumpulan ketua dan penyokong ditonjolkan. Usaha yang lebeh besar setelah sejak pemuda dizaman saya 1981 dan kemuncaknya kejayaan besar Dewan Pemuda PAS Pusat, berketuakan Cikgu Pa ketika itu berjaya memisahkan muktamarnya dengan Muktamar Pas Pusat (di DBP KL)yang bersidang di Pondok Masriyah Bukit Mertajam, Pulau Pinang pada tahun 1982. (Terkenanglah kepada sahabat lama, Almarhom Ustaz Hassan Salahuddin, mantan Timbalan KD Pemuda PAS Pusat diantara pencetus tenaga usaha membawa kepada PAS dan kepimpinan Ulama’ sebagaimana yang saya pegang dan fahami sehinggalah sekarang – Al Fatehah).

Ianya diperdebat dan diperbincangkan, seolah-olah disahkan wujud seumpama kehendak musoh kita, menerima perancangan kasar untuk menghancurkan. Gejala ini amatlah saya sedeh dan amat dukacita. Sedeh dan dukacita saya berganda apabila cetusan bermatlamat memusnahkan PAS apabila racun berbisa umpama A(H1N1) menjelang beberapa bulan sebelum muktamar api perpecahan, api pertelingkahan dan api kemusnahan untuk PAS disajikan oleh musuh-musuh luar dan ahli-ahli PAS pula mula membicarakannya. Isu Ulamak dan Profesional dalam kepimpinan PAS khususnya dalam memimpin dan corakkan PAS selepas Muktamar KE 55 ini.

Semua yang disajikan musuh atau mendapat sambutan dari dalaman PAS sendiri diketengah untuk dipolimikkan. Semuanya mengundang rugi dan kemusnahan. Kenapa dan mengapa apakah matlamat dan fokas dihidupkan issu “Ulama’ dan Profesional”. Saya dalam sedar, pasti isu yang diperagakan ini bertujuan mengangkat satu pehak dan cuba menjatohkan satu pehak dikalangan kita sendiri dengan mengambil unsur-unsur burok, langkah negative lawan kita dibawa masuk kedalam PAS. Dewan Pemuda PAS tempoh 27 tahun dahulu telah mixkan mengungguli dengan memantap, menjunjung memperkasakan PAS dengan kembalikan kepaksi meletakkan untuk berperanan penuh “ULAMA’ DAN PROFESIONAL”, memimpin PAS.

Almarhom Dr Abbas Alias (pembaca sedekahlah Al Fatehah untuk Almarhom Dr Abbas) pengamal perubatan dan pakar, telah meneraju dan memimpin PAS dahulu lebeh dari 50 tahun mencipta sejarah dan melakarnya. Ulama’-ulama’ besar dalam PAS dan di luar PAS ketika itu, tidak pernah mempertikai, mempersoalkan dan menafikan kepimpinan Dr Abbas akan menyeleweng lari dari landasan halatuju perjuangan pimpinannya. Dr Abbas saorang professional sementelah seorang pakar yang berjaya sekali gus saorang professional yang warak mentadbir dan mengurus PAS. Siapakah diantara perwakilan dalam Muktamar PAS Ke 55 ini berani dengan perkasa menafikan jasa dan pengurbanan Dr Abbas dahulu tidak mendatangkan manfaat besar kepada PAS sekarang?

Ulama’ dan Profesional bersatu berpadu fikrah dan minda bercerai tidak, inilah reality dan hakikatnya wajib diterima oleh semua ahli-ahli PAS sekarang dengan semua tanggungjawab. Diatas tanggungjawab dan kesedaran inilah maka, sebagai orang dulu-dulu yang bersama memikul jatuh bangunnya PAS. Menjadi satu naluri kepada saya memberi sokongan kepada gerakhati untuk menyokong calun yang turut menawarkan diri mereka. Saya tidak akan mewarnakan hitam keatas calun-calun lain yang turut bersaing. Kerana mereka adalah pemimpin-pemimpin yang berjasa kepada PAS. Jangan sesiapa menghina mereka untuk lonjakkan diri anda.

Ya! Mereka pemimpin yang berjasa kepada PAS sekarang. Tetapi demi menghadapi sebagai persiapan dan persediaan menjadi benteng saf utama, mengatur dan mengempur lawan dimedan PRU13 yang tidak lama lagi akan didepani. Makanya pemimpin-pemimpin terbaik dari yang terbaik, pemimpin yang hebat dari kalangan yang hebat serta pemimpin dihati rakyat dan jasad serta hati nurani mereka dekat dengan rakyat. Mereka-mereka ini sahaja yang mampu Inshaallah, untuk membawa PAS standing dan sebaris, dihurmati diyakini dalam PR dengan PKR dan DAP, dengan perkasa dan penuh penghurmatan. Mereka adalah pemimpin utama tempat rujuk PR dan tempat membuat keputusan dalam kes-kes yang besar.


Kita Tangani, Kita Mengangkat Pemimpin


Pasti sememangnya semua perwakilan, semua pemimpin-pemimpin, semua calun-calun yang merebut jawatan bersekali dengan penyokong masing-masing. Mereka masing-masing telah bebaskan 100 % dari sebarang unsur rasuah politik dan rasuah duit, ianya bukanlah menjadi bunga budaya kedalam PAS, dalam memileh pemimpin. Dalam isu ini, mereka yang Pemimpin yang kaya dan elit nafikanlah bernafsu besar menangani pengaroh politik diluar syariat. Malulah dan hindarkanlah upah proksi merealisasi kempen mendapat undi, menawarkan bermatlamat usaha-usaha untuk mendapatkan penyokong dan kuasa.

Berkempen dengan berlapang dada diluar menyentoh, sigong dan sigai lawan kita yang juga pemimpin bersama-sama kita yang selama ini memperkasakan PAS sampai tahap sekarang. Semua calun-calun wajib membuktikan sikap amanah lagi bertanggungjawab. Menguasai diri dan suasana menghindarkan atau menimbulkan bibit-bibit unsur perpecahan di kalangan pemimpin. Pemimpin dan calun-calun jangan bertelagah merebut jawatan, sampai lalai dan lupa tanggungjawab membela nasib rakyat, ahli dan penyokong menjadi keruan merasa bosan. Fenomina bosan ahli dan penyokong mampu mengugat sokongan kepada PAS dan mereka akan hilang kepercayaan kepada pemimpin. Ingatlah pesanan ini sekalipun pesanan dari blogger cokia.

Pemimpin Pas, para perwakilan di Muktamar PAS Ke 55 dihurmati. Anda semua pemimpin bijak dan pemimpin pandai jauh kehadapan dari saya yang kerdil ini. Tetapi kerdil dan jahil macam mana pun ruang nasehat dari hatinurani saya sentiasa segar dan membuak. Saksikanlah sejarah silam tamadun Islam, dapat disaksikan bagaimana pemimpin yang terlibat dengan politik rasuah wang, rasuah-tamak kuasa. Mereka mengutamakan puak dan keluarga, dan gila betina adalah penyebab utama tumbangnya kerajaan Umaiyah, Abbasiah dan Uthmaniah. Persoalan besar timbul ialah jika pemimpin sendiri berpecah belah dan terlibat pula dengan amalan-amalan buruk, maka bagaimana ia mahu menyuruh ahli-ahli, rakyat dan penyokong bersatu padu dan berakhlak mulia dibawah pimpinan kita?.

Kepada ahli dan pemimpin-pemimpin PAS, mereka sebenarnya arif dengan tegahan dari Junjungan Rasulullah s.a.w yang meminta-minta untuk menjadi pemimpin dalam urusan pentadbiran negara. Imam Bukhari dan Muslim meriwayatkan bahawa satu ketika Abdul Rahman bin Samurah telah ditegur oleh Rasulullah s.a.w:Mafhumnya: “Wahai Abdul Rahman bin Samurah, janganlah engkau meminta diangkat menjadi penguasa di suatu wilayah. Kerana jika yang demikian diberikan kepada engkau lantaran permintaan, nescaya engkau dibiarkan, tidak diberi pertolongan. Tetapi jika diberikan kepada engkau bukan kerana engkau memintanya, nescaya engkau diberi pertolongan”

Malanglah, sekiranya didapati blogger memperkenalkan calun-calun yang bertanding jawatan di Muktamar PAS Ke 55 nanti, mendapat upah atau pertolongan dipinta oleh individu yang bertanding, semasa memperkenal dan menaikkan dirinya melalui hasil karya blogger. Kepimpinan adalah satu tanggungjawab yang berat, bukan status rebutan untuk mendapatkan pujian sanjungan. Oleh sebab itu, Islam menegaskan bahawa jawatan kepimpinan tidak boleh ditagih-tagih mengikut desakan naluri dan nafsu semata-mata.
Bahkan, dalam proses pemilihan pemimpin atau pentadbir hendaklah dilakukan dengan adil yang berasaskan kepada kelayakan, karisma dan ciri kepimpinan seperti bertaqwa, berakhlak tinggi, bertanggungjawab, sabar, boleh merancang dan bijak melaksanakan tugas. Semuanya mesti kahadapan dari orang yang dipimpinnya.

PAS akan terus selamat sekiranya pemimpin yang ditakdirkan memimpin PAS, mereka adalah dikalangan sebagaimana Allah s.w.t telah mengingatkan bahawa kepimpinan yang paling berkesan ialah kepimpinan sebagaimana yang dilalui tunjukkan untuk dicontohi dari Junjungan Rasulullah s.a.w. Firman Allah s.w.t dalam surah at-Taubat ayat 128:Maksudnya: “Sesungguhnya telah datang kepada kamu seorang Rasul dari golongan kamu sendiri, yang menjadi sangat berat kepadanya sebarang kesusahanmu, yang sangat inginkan kebaikan bagimu, (dan) amat belas lagi penyayang kepada orang yang beriman.”

Menepati perintah larangan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Muktamar PAS Ke-55, Dato' Mustapha Ali yang mana medium Harakah bercetak dan Harakah Daily tidak diizinkan berkempen untuk calon-calon. Mana-mana calon tidak berhak dan haram kepadanya, mengupah atau meminta sesiapa diantara blogger untuk menulis dan mengangkat dirinya untuk dipilih oleh perwakilan, kecuali diri sendiri menulis sendiri, masuk bakul mengangkat sendiri. Tetapi mana-mana pihak tidak terhad menghalang sesiapa sahaja dengan sukarela apalagi diluar pengetahuan calon-calon yang mereka mendapat sokongan dari medium media blog. Justeru saya memilih turut menyokong untuk jawatan Timbalan Presiden, Naib Presiden dan Jawatankuasa Agong, di Muktamar Agong PAS Ke 55.


Calon-calon Disokong.

Timbalan Presiden: 3 Calon, kenapa Mat Sabu?

Terdapat tiga (3) tokoh calon terbaik didapati layak bertanding untuk dipileh oleh seluruh perwakilan. Tetapi saorang sahaja dikalangan mereka untuk disahkan menjawat jawatan Timbalan Presiden PAS dalam Muktamar PAS Ke 55 kali ini. Disinilah saya dengan gerakhati memberi sokongan sepenuhnya supaya sidang para perwakilan yang budiman, menjana minda dengan sepenuhnya melihat disudut positif. Bahawa parti kita PAS memerlukan sokongan padu dan gandingan yang seiring tokoh yang konsistan, berani bertempat, mampu berhujah dan patahkan hujah musoh walau berada dimana-mana medium.

Hatta sanggup berdepan dan bersedia menghadapi tribulasi dan menerima resiko. Sesungguhnya TG DS Presiden memerlukan saorang tokoh-pembantu yang serba berkemampuan, menjadi penyandang dan penyokong kepadanya disetiap masa dalam semua keadaan.Telah lama saya fikirkan dengan pengamatan berpandukan pengelihatan, pengalaman langsung, maka pengisian jawatan dengan tokoh yang wajar dipileh untuk Jawatan Timbalan Presiden PAS kali ini, biarkanlah umpama jawatan dan tokoh seperti ”bolt and nut”, Demi PAS dapat terus mengorak melangkah, sebaris dengan watak keras bertempat, konsisten dalam mempertahankan PAS dan perjuangannya telah terbukti selama 30 tahun atau lebeh pengabdianya didalam kancah PAS.

Dizaman PAS berada secara solo, dalam Kerajaan Champoran, Kerajaan BN, diterajang keluar dari BN, PAS Persendirian, PAS dengan BA dan PAS lanie dalam Pakatan Rakyat. Hampir semua perjalanan panjang PAS telah Mat Sabu berjalan meniti bersama-sama PAS. Sekiranya para perwakilan nan budiman optimis bahawa dikalangan bertiga tersebut yang lebeh berupaya untuk era yang PAS hadapi sekarang dan PAS akan bersama-sama menghadapi, membuat persiapan, persediaan khususnya perbincangan untuk menghadapi PRU13 maka sahkanlah Mat Sabu menjawat jawatan Timbalan Presiden PAS dimuktamar kali ini. Inilah masa yang terbaik dan masa yang perlu Mat Sabu diberi peluang, Inshaallah.

Bahawa calon yang kehadapan sebagai aset yang sentiasa bernilai tambah layak para perwakilan memilih dan mengundi adalah Yang Berbahagia Haji Mohamad Bin Sabu/Mat Sabu dan senonim dengan jerit kelui oleh rakyat majmuk memanggil dan mengenalinya Bang Mat. Dari anak muda nelayan, perais, pesawah dan petani, pengidap AIDS dan penghisap dadah, pemandu teksi dan lapisan penjawat marhaen mengenali mesra rakyat dan mesra pengundi dengan panggilan Bang Mat. Mat Sabu menjadi ikon kepada anak muda negara di sudut penerimaan multi racial. Mempertahankan hak negara dan hak rakyat, keluar masuk lokap dan menara gading ISA, semuanya dilalui.

Dalam sessi pertemuan rambang saya dibeberapa lokasi yang berlainan (di Kulim, Kuala Ketil, Sungai Petani, Bukit Mertajam, Pongsu Seribu, Tasek Gelugor, Padang Serai, Bukit Mertajam, Bagan Dalam dan Bagan Luar) dengan 20 Melayu, 20 Ciina, 20 India dan 3 Siam tempoh dua bulan yang lepas (Mac-April 2009), 80 % dikalangan responden yang saya temui dikalangan bermacam posisi kehidupan dan pekerjaan. Tiga respondan keturunan Cina berumor 55 – 65, dua respondan India umur yang sama tidak mengenali Mat Sabu. Selebehnya bukan sekadar mengenali Mat Sabu, hatta mereka mengharapkan dalam pemilehan Muktamar yang akan berlangsung, baik kalau Mat Sabu berjaya menjawat Timbalan Presiden PAS.

Lebeh dari itu respondan Cina, India dan Melayu mengharapkan Mat Sabu wajarlah dipileh bertanding sebagai calun Parlimen PR dari PAS di Tasek Gelugor untuk PRU13 nanti, itu adalah kata, harapan serta pendapat mereka. Dikalangan respondan Melayu lebeh dari separoh Cina dan India, ketiga-ketiga Siam amat mengharapkan supaya Bang Mat mereka dipileh menjawat jawatan Timbalan Presiden PAS diatas faktor:-

1. Bang Mat/Mat Sabu jujur dalam memperjuangkan nasib orang Melayu, nasib orang Cina/Siam dan India walau berdepan dengan cabaran dan dirinya sendiri di cemuh oleh orang Melayu UM No-BN. Ia kental menghadapi cabaran dan rela dirinya mendapat resiko besar dalam menunaikan amanah tanggungjawab.

2. Bang Mat/Mat Sabu konsisten dalam memperjuangkan demokrasi dan mempertahankan demokrasi. Sanggup mengepalai beberapa demontrasi besar negara. Menghadapi ancaman PRRM/FRU dibelasah dicekup dikilas. Dibasahi air beracun water canen, disumbat kedalam black barua, dikasari ditendang , terajang , dikurung dalam lokap. Semuanya kehadapan untuk tegakkan demokrasi dilaluinya hampir 30 tahun melebihi jangka hidupnya sekarang.

3. Bang Mat/Mat Sabu mampu meletakkan dirinya duduk bersama nelayan berpanas terek merasai sendiri erti itu nelayan mencari rezeki dilaut, bersama penoreh getah, petani dan peladang kerana ibu bapanya adalah petani pesawah dan Mat Sabu hidup celah-celah kemiskinan ini. Mat Sabu mampu sebaris dengan Tok guru Nik Aziz dan Tok Guru beberapa kali memperakui bahawa Mat Sabu adalah orang istimewa (bukan OKU maksudnya) bahan ceramah dan hujahnya adalah mantap dan sentiasa hidup mengikut semasa dan fakta. PAS memerlukan manusia seperti Mat Sabu dihargai terus memimpin PAS dan dianjakkan setakat jawatannya untuk membantu Presiden YB DS Tuan Guru Haji Abdul Hadi yang telah menang tanpa bertanding.

4. Bang Mat/Mat Sabu mudah berkira dan mudah rakyat hatta pengundinya untuk berjumpa diluar karpet merah dan temu janji. Bang Mat hemoi dengan rakyat dan pengundi. Sekalipun begitu Mat Sabu juga mampu berada diperingkat pentas antara bangsa. Diantara tokoh awal PAS yang pergi berjumpa dengan Imam Khomeini di Iran sebaik kejayaan Revolusi Iran hancurkan Shah Iran dan Amerika di bumi Farsi, maka Mat Sabu/Bang Mat diantara pemimpin PAS kerdil ketika itu kesana menemui Khomeini dan Hassan Bani Sadar, kalau tidak silap ingatan saya.

5. Bang Mat/Mat Sabu ini, perangai ramah dan menghurmati rakyat dan ahli-ahli PAS samada sahaja, samada bergelar wakil rakyat AP atau sekadar jawatan biasa dalam Parti. Saya terkedu seorang teman Cina (arkitek dari Bagan Dalam – usia akhir 30han) menyuara keberanian pendapatnya, sekiranya PR memutuskan Mat Sabu bertanding di Parlimen Bagan yang majoriti pengundinya adalah kaum Cina. Sekiranya calon BN itu dari Cina berdepan dengan Mat Sabu, kaum cina pasti memenangkan Mat Sabu diluar kerana bangsa. Tetapi faktor Mat Sabu yang orang istemewa, memperjuangkan rakyat negara, jauh lebeh baik dari ”Satu Malaysia”.

Itu semua adalah pendapat responden yang saya perolehi daripada respondan bebas dan berpehak sebagaimana diatas. Secara pribadi saya melihat dayatahan dan dayauji, khususnya ketaatan, kesetiaan Mat Sabu kepada PAS tidak pernah berubah atau seperti sesetengah pemimpin yang bersifat ’gasing paku longgar’. Ketika mana sahabatnya ketika dulu menyertai UM No pada 29 Mac 1982 iaitu mantan Presiden ABIM Akhie Anwar Ibrahim, kini adalah Ketua Umum PKR juga AP Permatang Pauh merangkap Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia. Sekiranya ketika itu Mat Sabu turut menyerbang menjual perjuangan kedalam UM No, pasti Anwar Ibrahim bersekali menyiapkan tempatnya samada bertanding di KADUN atau di KAPAR. Pasti ia akan jauh menggorak langkah lebeh besar.


Tetapi Mat Sabu tidak begitu. Hidup matinya adalah bersama dengan pusingan kisaran PAS. Ketentuan Allah-lah, Mat Sabu memileh perjuangan yang berduri dan beranjau, terus bersama PAS. Dan Mat Sabu pertama kali bertanding dalam PRU bersama-sama dengan Anwar Ibrahim calun UM No-BN untuk Parlimen Permatang Pauh di PRU1982 iaitu 22 April 1982. Manakala Mat Sabu menjadi calun PAS untuk KADUN Penanti yang berada dalam Parlimen Permatang Pauh dimasa dan tarekh yang sama. Mat Sabu menjejak kaki ke Parlimen menerusi dirinya kapasiti sebagai Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat diberi peluang bertanding di KAPAR Kubang Kerian sebanyak 2 kali dan sekali dan menjadi AP Kuala Kedah sepenggal.

Sejak PRU1982 sehinggalah kepada PRU12 pada 8 Mac 2008 yang lalu, tidak pernah Mat Sabu tidak dicalunkan oleh PAS mewakilinya walaupun diarahkan bertanding dimana-mana negeri, Mat Sabu tidak menolaknya. Inilah watak mudah Mat Sabu yang setia kepada parti dan setia kepada pemimpin tidak membantah terhadap keputusan yang diputuskan keatas dirinya. Jarang Mat Sabu menolak setiap undangan politik dan undangan sosial dari jemputan dalaman PAS, maupun jemputan dari PR untuk majlis-majlis perengkat negeri dan negara. Hatta undangan kecil dari penyokong, ahli bawahan pasti Mat Sabu memenuhinya, sekalipun dengan kelui atau ajak semasa kebetulan bertemu di pasar Malam.

Inilah bentuk pemimpin khususnya Timbalan Presiden PAS yang PAS perlukan untuk tempoh sekarang sehinggalah menghadapi PRU!3 nanti. Saya mengambil kira geografi dan imbangan jawatan sekarang agar tidak perwakilan melungguk melantek dari sebuah negeri sahaja atau zon dalam negara. Biarkanlah perwakilan bestari dalam meratakan pemimpin hadirnya dari semua negeri demi memperkasakan PAS. Maka wajarlah Timbalan Presiden PAS dipileh dari calun Utara yang terletak Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Perak Utara. Sementelah Pas itu sendiri ditubohkan di Kelab Melayu Bagan Dalam Butterworh Pulau Pinang.

Pentingnya Mat Sabu menjawat jawatan Timbalan Presiden adalah dengan mengambil kira untuk mengukuhkan lagi PAS di Kedah, PAS di Perlis dan Pulau Pinang termasuk di Perak, Inshaallah. Mat Sabu mempunyai hubungan dan tanggungjawab langsung, diatas persahabat ikrab, keluarga dan darah daging dengan Pulau Pinang, Kedah, Perlis maupun Perak. Faktor dan fakta ini, perwakilan yang prihatin lagi budiman, wajar membuat kajian, membuat perhatian, serta memberi komitmen utama untuk memperkasakan PAS di Utara yang cukup potensi dan mengharapkan nilai tambah dari Mat Sabu, maka perlulah perwakilan dalam Muktamar PAS Ke 55 memileh dan tidak terlepas pandang memenangkan Mat Sabu untuk menjawat jawatan TIMBALAN PRESIDEN PAS, Inshaallah. Allah huakbar!!!!! Allah huakbar!!!!! Allah huakbar!!!!!
Naib Presiden: 5 Calon, kenapa YB Salahuddin Ayoub 1 diantara 3 Penjawat?

Sehubungan dengan calun Naib Presiden PAS, saya tidak melakukan inisiatif sebagaimana info dan maklumat perlu untuk saya mendapat nilai tambah dalam memberi sokongan dan dorongan perwakilan memileh Mat Sabu. Tetapi saya, Alhamdulillah dapat dengan kaseh sayang hatinurani untuk memberi input berguna kepada sidang perwakilan terhurmat kenapa dan mengapa anda perwakilan wajar (wajib) tidak terlepas pandang dan membuang peluang yang bernilai lagi berharga dihadapan anda untuk menempatkan peluang memberi undi perjuangan undi keramat anda perwakilan untuk menghantar dan meletakkan YB Haji Salahuddin Ayoub menjawat jawatan salah saorang di antara Naib Presiden PAS yang bertiga dipileh tersebut adalah Salahuddin Ayoub.

Kenapa wajar memileh YB Salahuddin Ayoub untuk menjawat Naib Presiden PAS dalam Muktamar PAS Ke 55 ini? Salahuddin Ayoub merupakan diantara tokoh pemimpin Dewan Pemuda PAS Johor di pertengahan tahun 1982. Johor adalah negeri yang dulunya udara dan desiran angin dan semuanya adalah cap keris bogel dan cap dacing. Ketika itulah salahuddin Ayoub menjualkan dirinya di dalam PAS parti yang diyakini beliau sebagaimana saya yakini adalah pilihan yang tepat dan benar dalam mengisi perjuangan didunia dan diakhirat walau berdepan dengan penderitaan. Susah dan payah disudut mendapat limpahan rezeki. Ianya mencekam duri dan api setiap langkah mengekori landasan perjuangan. Tetapi dihadapan ahli sentiasa senyum dan mampu membicarakan masalah penderitaan rakyat, ketika yang sama ia juga berada dizon yang sama.

Ia menelan dan memamah semua penderitaan dan susah payah dalam memimpin, sekali pun diri beliau menunai setiap undangan wajib parti, pernah untuk pulang sebaik tamat mengisi progrem sakunya berbaki RM3, terganggu juga progrem dipenuhi itu memikirkan tambang bas untuk pulang jauh dari cukup. Banyak lagi laluan lebuhraya derita dan airmata yang jenis manusia Salahuddin Ayoub ini berahsia dengan rakyat dan pengundi yang kehadapan dalam hidup darinya. Untuk memenuhi undangan sekiranya menghadapi pembiayaan, dua tiga sahabat dihubungi, sahabat-sahabat tersebut mengerti dalam bahasa perjuangan dan dalam bahasa mengerti membaca panggilan kawan, dan mereka menyelesaikan, untuk membolehkan Salahuddin menyelesaikan permintaan parti walau Salahuddin sendiri dipagari kesempitan.


Dengan istiqamah yang tinggi, dorongan bini dan keluarga yang tinggi dan mewangi kasturi, Salahuddin mendapat tempat dalam saf kepimpinan Dewan Pemuda PAS diera mula Ustaz Abu Bakar Chek (Datuk Ustaz Abu Bakar Chek), dizaman Mat Sabu, diera Haji Mahfuz Omar (lanie Datuk Haji Mahfuz Omar) akhirnya beliau sendiri Salahuddin Ayoub menerajui Dewan Pemuda PAS Pusat dalam beberapa tempoh dengan duka dan gembira meniti perjuangan dalam menangan dan ujian menerima kekalahan dalam PRU. Almarhom Ayahnda Yussof Rawa dan Almarhom Dato’ Ustaz Fadzil Noor adalah ikon yang beliau sanjungi tidak tolak bandingnya dan Salahuddin tidak akan membandingnya dengan Tok Guru Nik Aziz dan TG DS Haji Abdul Hadi Awang kerana berdua Tok Guru dipersada letak duduk masing-masing.
Diatas kapasitinya sebagai Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, memandangkan Johor dulu adalah cap keris bogel tulin dan cap dacing, ketika itu PAS tidak ada tempat, tetapi tidak selepas PRU12 pada 8 Mac 2008 yang lalu. PAS khususnya Pesurohjaya PAS Negeri Kelantan merangkap Mursidul Am PAS Malaysia juga YAB Menteri Besar Kelantan, meneruskan sifat terbukanya, majmuknya terus meneruskan KAPAR Kubang Kerian seolah-olah adalah diperuntukkan kepada calunnya adalah Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat. Di Kubang Kerian-lah Salahuddin Ayoub mengenali dan menjejak kakinya ke Parlimen sebanyak 3 penggal. Salahuddin tidak boleh sombong dengan orang Kelantan khususnya pengundi di KAPAR Kubang Kerian, hata kepimpinan PAS negeri Kelantan yang menerima baik kedatangan beliau.
Umur kini telah memisahkan beliau YB Salahuddin Ayoub dengan DP PAS Pusat. Ertinya zon pemuda telah dilewatinya dengan cemerlang dan cemerlang. Disinilah seluroh perwakilan, wajar membuat analisis dan panduan dari parti lawan tentang baiknya satu-satunya sahaja contoh dapat kita pungut ambil dari UM No dijanakan. Iaitu mantan Ketua Pemuda mereka dipersadakan mereka terus didalam induk untuk menjana dan berbakti dengan lebeh perkasa lagi kepada parti. Perwakilan hendaklah membuat penilaian semasa dengan keperluan semasa parti kita PAS yang berada dalam PR dan akan menghadapi PRU13.
Pemimpin yang anda pilih hari inilah yang akan memimpin anda dan memimpin PAS dalam mengharongi lebuhraya perjuangan bergandingan dalam PR. Sepanjang Salahuddin Ayoub berada di Parlimen sebagai AP juga Ketua Dewan Pemuda PAS, semua pehak wakil rakyat di Parlimen, baik dikalangan PR PKR, DAP dan PAS sendiri hatta dikalangan AP BN memuji dan memperakui YB Salahuddin sebenarnya AP yang ke Parlimen melalui persediaan dan persiapan homework dan hujah yang berfakta dalam memenuhi sesi perbahasana disemua posisi. Hatta ketika beliau ke Mekah menunaikan ibadat Umrah, ketika itu Parlimen sedang bermesyurat, akhirnya yang tersimpan lama dipemikiran Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pendekar Amin Mulia terkeluar dari mikrofon dikerusi speakernya katanya.

”Diantara AP Pakatan Rakyat dan AP BN, saya amat menghurmati dan menyanjung tinggi adalah YB Haji Salehuddin Ayoub KD Pemuda PAS, yang menghurmati saya semasa mempengerusi persidangan. Beliau patuh setiap arahan saya dan beliau berbahas dengan penuh persediaan kalau saya pinta berhenti beliau terus berhenti. Tetapi Yb Salahuddin sekarang bercuti kerana menunaikan Umrah”.
Diatas faktor dan fakta-fakta diatas, beriringi dengan turun padangnya beliau dimana-mana demonterasi untuk bantahan kepada keperluan mengangkat darjat bangsa negara, pasti Salahuddin Ayoub di situ berganding dengan Mat Sabu, Dr Hatta dan lain-lain. Lokap dan dikilas diterajang oleh Polis dan FRU telah lali dirasai oleh Salahuddin. Air beracun water canen FRU seolah menjadi sebati kepada kulitnya menjadi kebal untuk berdepan dan mempertahankan kebenaran, keadlan dalan perjuangan menentang kezaliman UM No-BN. Itulah Salahuddin Ayoub.
Ingatlah potensi dan kepentingan PAS di Johor, setanding dengan anak Johor juga yang menjawat jawatan Naib Presiden UM No iaitu YB Hishamuddin Tun Hussein. Maka amat bertepatanlah mantan Ketua Pemuda PAS diletakkan diatas paksinya yang selayaknya untuk memberi peranan dan menghulurkan sumbangan lebeh kahadapan dan kepercayaan diatas kedudukkannya sebagai salah saorang Naib Presiden PAS. Inshaallah PAS amat berpotensi di Johor berkembang mewangi dan pasti belaiu Salahuddin dalam PRU12 akan bertanding di Parlimen di johor atau menggalas bersekali dengan KADUN di Johor. PAS berpotensi besar di Negeri Sembilan dan Melaka.
Maka perwakilan ambilkiralah wajarlah pimpinan kanan PAS yang menjawat Naib Presiden PAS datangnya dari calun zon Selatan, maka pastilah calunnya adalah YB Salahuddin Ayoub, dipileh satu diantara tiga, Inshaallah. Justeru, wahai sekelian perwakilan dalam Muktamar PAS Ke 55, saya telah berhujah panjang, sudilah apa kiranya sidang Perwakilan terhurmat meletakkan dengan memberi undi keramat dan undi mulia anda dengan tentukan YB Salahuddin Ayoub adalah salah saorang dari 3 NAIB PRESIDEN PAS yang anda pilehkan, Inshaallah. Allah huakbar!!!!!! Allah huakbar!!!!! Allah huakbar!!!!!!


Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat – 1/18 Pengisian. Kenapa YB Dato'Wan Abd Rahim Wan Abdullah?
Zaman awalnya sebaik tamt sebagai graduan lepasan Universiti Malaya dengan opsyen pengajiannya dalam pengajian Ekonomi-Iktisas, Wan Rahim Wan Abdullah senonimnya dikenali di panggil dengan panggilan Cikgu Wan Rahim. Pamggilan tersebut sehingga sekarang dipanggil oleh orang ramai terutamanya bekar pelajar dan ibu bapa dan waris kepada pelajarnya. (kecuali saya sehingga sekarang memanggilnya dengan penuh persahabatan Wan Rahim sahaja dan beliau dari dulu sampai sekarang Cuma memanggil saya “Sheikh” sahaja). Beliau bertapak sebagai saorang guru-pendidik di Maktab Kadir Adabi dibawah pimpinan UM No iaitu Datuk Hassan Haron dan Cikgu Elias Hassan (Cikgu Elias sudah pasti mungkin nama bapanya saya lupa). Cikgu Wan Rahim pernah menjadi tenaga pengajar di YIK dan menjadi guru di Mahad Mahamadi.

Saya rakamkan gambar YB Dato'Wan Abd Rahim Wan Abdullah sedang berbincang dengan sahabat lama saya pimpinan kanan PAS Pulau Pinang Ustaz Khalid Man, sedang berbincang barangkali berkaitan % keluar mengundi dan majority yang akan dicapai oleh Dr Mansor Othman, menang pasti menang. Cikgu Wan Rahim tidak mengetahui bahawa gambar yang saya rakamkan sekitar 10 pagi 31 Mei 2009 Ahad lepas di PRK N. 12 Penanti, sebagai gambar terbarunya saya pergunakan untuk kempen dirinya samasekalu diluar pengetahuan Wan Rahim. Mudah-mudahan Cikgu Wan Rahim mendapat tempat dihati perwakilan 1/18 diantara Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat.
Saya mengenali beliau diawal 1980han. Wan Rahim bergiat di Kota Bharu dan saya di Pasir Mas. Graduan ekonomi seperti Wan Rahim, sekiranya ketika itu beliau masuk dalam perkhidmatan PTD, saya yakin diatas dedikasi dan komitednya Wan Rahim dengan tugas yang dipikul, pasti beliau akan berada sebaris dengan jawatan Ketua Pengarah atau KSU, kerana ketika itu teman-teman seangkatan beliau yang mewarnai Perkhidmatan Kerajaan. Tetapi Wan Rahim adalah Wan Rahim, beliau terus menjanakan dirinya menghadapi kepayahan dalam hidup suka dan duka, sedangkan teman graduannya ramai telah berkeduudkan tinggi dan bersenang lenang. Beliau telah memileh PAS sebagai wadah perjuangan dirinya.
Dalam membina dan memimpin PAS diperengkat mula, dengan pendapatan yang tidak menentu, perjuangan mesti diteruskan. Diawalnya beliau menjadi pengusaha bersama isterinya membuat sendiri susu soya dan tauhu yang ketika itu amat jarang diusahakan oleh saorang graduan. Tetapi itulah Cikgu Wan Rahim. Beliau amat tajam dalam pembacaan pola pengundian, statistik dan seumpamanya khususnya dalam menghadapi rempah ratus PRU disudut memperlengkap dan memperkasakan PACA. Wan Rahim menerima sumbangan ilm pengetahuan langsung dari Almarhom Cek Hassan Ishak peguam (saya maseh terbayang wajah Cek Hassan tatkala saya menyebut menulis namanya. Orang handsome, berkulit puteh, tegas lagi berhemah dan sentiasa senyum – saya sendiri berguru dengan almarhom Cek Hassan sebagaimana Wan Rahim – al Fatehah untuk almarhom Cek Hassan).
Saya tidak bermaksud mengangkat ekor dan mengangkat bakul yang saya masuki, ilmu saya dalam bidang Pilihanraya dan Statistik pengundi, PACA dan sebagainya adalah setanding kebolehan saya dengan Cikgu Wan Rahim. Beliau juga berguru langsung dengan Almarhom Cikgu Ahmad Fakaruddin Pasir Mas. Saya 10 tahun berdampingan dengan Almarhom Cikgu Ahmad Fakaruddin kerana kami mendiami di Pasir Mas jarak rumah cuma 350-450m sahaja, ini adalah realiti. Setiap kali Ustaz Amaluddin Darus (juga Almarhom – Alfatehah) balek ke Pasir Mas dan kerumah anak/menantunya iaitu Haji Hanipa Mat Yatim (ketika itu Exco KN Kelantan BN dari Berjasa bersama abangnya Haji Daud Yatimi – akhirnya semua mereka adalah kawan dan sahabat saya dalam PAS)).
PAS telah mematang dan memasakkan Cikgu Wan Rahim ertinya dalam berdepan dengan perjuangan hakiki. Beliau Cikgu Wan Rahim berada dalam zaman PAS dibawah Almarhom Dato’ Muhammad Asri Haji Muda, Dato’ Ishak Lutphi dan Dato’ Muhammad Nasir sebagai MB Kelantan. PAS Kelantan dibawah PSJ Dato’ Asri. Pentingnya Wan Rahim juga menyaksikan bagaimana Ustaz Nik Aziz Nik Mat sebaik balek dari Muktamar PAS di BPD KL selepasa Pas tewas merudum !982. Kami menyaksikan sayang kaseh kepada Almarhom Dato’ Asri tetapi keputusan yang tuntas ketika itu maka berlakulah perletakkan jawatan PSJ PAS Kelantan dan diambil aleh oleh Ustaz Nik Aziz. Bermulanya dipersadakan Ulama dan Profesional kembali menerajui PAS Kelantan dan diperengkat Pusat.
Dengan jawatan parti yang beliau pegang khususnya bergandingan dengan Ustaz Halim Abdul Rahman (mantan TMB) terus merancang dan merancang untuk PAS menghadapi PRU. Saya cuma perkatakan ia amat rapat dengan Ustaz Khizir Khatib juga guru saya dalam mengenali politik disamping Amaluddin Darus. Cikgu Wan Rahim-lah mengganti tempat Uctaz Khizir Khatib bertanding di Parlimen Ulu Kelantan selepas almarhom buniyamin Yaacob kalau tidak silap ingatan saya (Parlimen atau state). Cikgu Wan Rahim diamanahkan menjadi Pengarah Pilihanraya PAS dan berdepan dengan PRU1990 dan beliau tidak bertanding samada KAPAR atau KADUN ketika itu. Akhirnya PAS dan APU mencapai kemenangan besar ketika itu.
Cikgu Wan Rahim menjawat Setiausaha Badan Perhubungan PAS Negeri Kelantan, Pengarah Pillihanraya dan menjawat jawatan Setiausaha Politik kepada MB YAB TG Dato’ Nik Aziz Nik Mat, ketika ini beliau merasai berbaloilah penant peluh beliu selama semasa mewakafkan dirinya kedalam PAS. Selepas itu menjawat jawatan Speaker DUN Kelantan mungkin tempoh 10 tahun lamanya. Akhirnya dalam jawatan Parti bergandingan dengan mantan/ketua Dewan Pemuda kami dahulu iaitu Cikgu Pa – Dato’ Mustapha Haji Ali sebagai Pengarah Pilihanraya PAS Pusat dan Timbalannya sampai sekarang adalah Cikgu Wan Rahim - YB Dato'Wan Abd Rahim Wan Abdullah.
Memandangkan posisi dan kedudukkan dirinya yang sendiri layak untuk mendapatkan tempat mengisi Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, dengan mengambil kira ramai calun dari Kelantan dikalangan Ustaz dan Ulama’, maka peluang kepada posisi khusus YB Dato'Wan Abd Rahim Wan Abdullah hendaklah perwakilan sekelian mengambil kira kepenting dan keutamaan Cikgu Wan Rahim sebagai Timbalan Pengarah Pilihanraya PAS Pusat, biarkanlah perwakilan melantek beliau mendapat tempat satu dari 18 kekosongan. Kenapa dan mengapa? Inshaallah saya memandang jauh kehadapan, jawatan yang disandang iaitu Timbalan Pengarah Pilihanraya PAS Pusat, memerlukan pengurbanan besar untuk menjayakan jawatannya apalagi sehingga menjelang PRU13 nanti.
Setidak-tidaknya sebagai insan yang jenis sedia berkurban dan terus berkurban, PASTI PAS sekurang-kurang terlepas beban untuk menanggung perbelanjaan besar perjalan melunaskan kerja ke Sabah dan Sarawak. Saya yakin dengan pencen yang dikecapinya dari hasil perkhidmatan sebagai speaker dapatlah YB Dato'Wan Abd Rahim Wan Abdullah mewafafkan pembiayaan penerbangan untuk dirinya sendiri semasa ke Sabah dan Sarawak. Percayalah ramai diantara pemimpin sekalipun baik kerana tekanan ekonomilah mereka menarek diri dipersada kepimpinan kecuali menjadi pendinding PAS yang tegar. Faktor dan fakta ini perwakilan wajar mengambil kira, pembiayaan penerbangan besar untuk menunaikan tugas disana.
Maka wajarlah dengan jawatan Timbalan Pengarah Pilihanraya PAS Pusat amat cantek sekali parti dam muktamar perkukuh tambahkan kepercayaan kepada YB Dato'Wan Abd Rahim Wan Abdullah sebagai Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, memberi peluang kepercayaan mandat parti PAS suara Parti PAS semasa selama beliau menjalankan tugas-tugasnya di Sabah dan di Sarawak, yang pasti beliau akan sentiasa kesana berkunjung untuk memperkasakan Jabatan Pilihanraya PAS Sabah dan Sarawak untuk menghadapi PRU13 tidak lama lagi. Justeru sokongan dan pandangan saya supaya perwakilan muktamar budiamn memileh beliau kerana keutamaan dan memangnya memerlukan.
Selamat bermuktamar mudah-mudahan calun saya sokong ini mendapat tempat dan bersesuaian dengan pemikiran dan pemilihan perwakilan semua. Saya yakin Timbalan Pengarah Pilihanraya PAS Pusat iaitu Ahli Parlimen Kota Bharu YB Dato'Wan Abd Rahim Wan Abdullah sekiranya peluang diberikan menjawat Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat adalah demi untuk memperkasakan PAS mengikut keperluannya, Inshaallah. Allah huakbar!!!! Allah huakbar!!!! Allah huakbar!!!!
SELAMAT BERMUKATAMAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Isnini - Jam 10.20 pagi
1 Jun 2009 Bersamaan : 7 Jamadilakhir 1430
Rencana disiapkan oleh: IBN ABDULLAH AL AWAB