Tuesday, February 28, 2017

HIMPUNAN RANG UNGGU UNGGU 355 (RUU 355) : HADI AWANG SEDIH BERDUKA - NAJIB RAZAK KECIWA HAMPA.

HIMPUNAN RANG UNGGU UNGGU 355 (RUU 355) : HADI AWANG SEDIH BERDUKA - NAJIB RAZAK KECIWA HAMPA.  

Sabtu, 18 Februari 2017 selesai sudah fiesta patahkan ego Presiden PAN Malaysian Islamic Party (PAN MIP), kerana  kehadiran peserta “Baju T Unggu” yang diberi free termasok pengangkutan percuma dari tangga rumah ke Padang Merbok. Ianya disediakan oleh PAN MIP untuk yoya yoya, soya soya, shalala shalala R Unggu Uunggu 355. Hebat! RUU 355 telah mendapat liputan besar  dari TV ¾ serta media cetak perdana apa lagi Harakah lidah resmi PAN MIP. Editor serius buat promosi hebahan sampai ketelinga rakyat Negara. Namun rakyat telah memekak telinga terus menolak untuk hadir diri yoya yoya di Padang Merbok.

Malang walaupun TV ¾ dan sekutunya membuat hebahan. Mengikut statistic sedap mulut, PAN MIP dakwa memiliki 1,500,00 ahli, umNO(baru) pula dengan 3,000,000 keahlian berdaftar. Ditokok pula dengan pengikut tegar ngok 3 suku ‘baju merah’ Jamal al Jamban 300,000 orang. Tetapi ahli mereka sendiri tolak menunggeng himpunan fiesta Rang Unggu Unggu 355 dengan kehadiran setakat 20,000. Ianya mengundang sedih dan amat mengeciwakan penganjor. Pasti sedih sangat pucuk pimpinan parti Agama Hadi Awang dan presiden parti Melayu Najib Razak. Mereka amat keciwa dan hampa tak berbaloi dengan pelaboran dedak bertan-tan dilaborkan. 

Kehadiran hambar (baca penolakkan) ahli PAN MIP, walau 2 hari sebelum itu Timbalan Presiden PAN MIP TITM sahkan 300,000 ahlinya akan mengepak sayap memenuhi Padang Merbok. Tetapi mereka patah sayap terbang jua, sekitar 20,000 sahaja. Sampai saat ini (Sabtu, 25 Februari 2017) sudah berlalu seminggu, tidak ada pihak dikalangan penyokong parti bani Agama maupun dari parti bani Melayu tampil mengulas bersabit himpunan RUU 355 tersebut. Untuk membicara impak, laba atau ruginya RUU 355, sekadar seperti campak garam kelaut Rusila.

Sah reality ini akan menjadi landmark-batu tanda kepada PH + Bersatu kepada sokongan rakyat dalam PRU 14 nanti, Insha-Allah. Melalui dan menerusi viral youtube fc dan sebagainya, dapatlah saya katakan bahawa himpunan Rang Unggu Unggu 355 Padang Merbok, nampak sangat seperti himpunan 5 bintang dalam persiapan penganjor untuk tetamu dan pemimpin perdana PAN MIP itu sendiri termasok artis celebriti. Layanan antara dua derjat. Nampak pemisah layanan dan sambutan, dengan jemputan khas dan pemimpin kanan parti agama dan selebriti bertaraf 5 bintang.

Manakala peserta rakyat kampong dok teropong, melompong mampu tengok sahaja. Jemputan khas, pemimpin utama dan artis selebriti dengan layanan istimewa. Santap di meja bulat beralas serta berkipas ada pelayan lagi. Mereka bengkong makanan belehak, santap hidangan khas yang menyelerakan umpama berkelah berfiesta bodohkan rakyat untuk kepentingan politik mereka yang serba tenat. Kini  mereka sedang berdepan dengan krisis kepercayaan, krisis akhlak. Sikap merekalah yang mengundang PAN MIP berdepan kemarau sokongan sekarang.

Jamuan khas itu sekadar menjadi jamuan kenyang mampu tengok kepada peserta seperti Che Bedah dan Yaasin, yang mai dari Felda Teloi Kanan, Mat Ketapang dan Minah radio Malaya dari Felda Kemahang, termasoklah peserta  dari kampong yang lain. Sedihnya penwalak setia spesis gaban, sanggop kayoh gerek dari Baling ke Padang Merbok.

Sedangkan pemimpin mereka, zoom! Zoom!! Zoom!!! Zoom!!!! Menjalar Porshe Cayman, Audi Q7, Range Rover, Mercedes, Toyota Alphard, BMW dan jenama hebat terkini berdudun bersusun seperti bilik pameran kereta mewah 2017 Tan Chong Motor. Oh! Oh!! Oh!!! Oh!!!! Mewahnya mereka pemimpin parti agama sekarang. Hebat sejajar setapak kesetapak dua biji macam pemimpin umNO(baru) dalam menunaikan nafsu serakah kehidupan dengan menjual agama sebagai tarohan sandaran menekan rakyat yang jumud bertaraf gaban.  

Hasil permainan gandingan politik sedondong, haluan tuju Hadi Awang - Najib Razak macam ular tedong bertembong dengan biawak. Jalinan politik diantara ulamak pengampu, barua politik dan broker projek dengan Najib Razak, pemimpin tersohor bekerjaya utama  perompak kleptokrasi disamping tugasan hakiki PM dan MK. Mereka kong kalikong, untuk selamat diri  dipenghujung karear politik mandom dan cacamerba. Pendekatan kerjasama politik Hadi – Najib seperti tahi dengan kentut. Justeru penilaian dikaca mata, dihati rakyat khususnya orang Melayu memandang jijil lagi cemar. Gerangan perubahan sikap yang tuntas Hadi Awang terpaksa berselingkoh dengan Najib Razak. Manakala PAN MIP  bersekedudukkan pula dengan umNO(baru), kenapa dan mengapa jadinya mereka jadi macam itu?

Jawapannya, kesan penangan najis babi rasuah dedak berprofil tinggi yang mengakibatkan terkuncinya serta terkancing mulut gigi ulamak dunia no 2 dari berkata benar, kecuali  petah macam bertih dengan perkataan sombong dan angkoh kepada lawan politiknya. Rasuah itu juga merantai pergerakkan langkah Hadi Awang bersama dengan  ngok saf chainya untuk meneruskan perjuangan  bersama PR. Mereka berpaling tadah menjadi pecacai umNO(baru). Menghalalkan dedak dan berlindung dikangkang Najib, makanya terpaksa DAP dijadikan bahan sandaran dan alasan, cheh!. Sah Hadi Awang telah menjadi malaikat maut bunoh PR dengan lidahnya sendiri, keranamu umpan dedak rasuah politik RM90,000,000.00 dari umNO(baru). Akhirnya Hadi Awang membelasah sesiapa sahaja dijadikan kambing hitam untuk membenarkan haluan yang Hadi pacu sekarang.

Kini, rakyat yang celek politik dan minda terbuka, rakyat terus memerhati dan scan menilai akhlak budi pekerti mereka disebalik jubah dengan simpai serban seraga. Rakyat tengok terselindong dengan kurap panau dan kutu. So, orang Melayu tawar pudar. Mereka sedar telah 60 tahun penipuan perjuangan berlandaskan agama dan bangsa yang dilaung-laungkan oleh mereka adalah hipokrit. Jadinya  orang Melayu mulai sedar bingkas maukan kebenaran perjuangan keadilan yang dituntut mereka. Rakyat kali ni akan tolak parti politik dagang agama dan politik jual bangsa.

Itu adalah modal politik cemar makan kelilingnya mereka, pemimpin bani Melayu bersekonkol dengan pemimpin bani Agama yang subor dengan rasuah, menjadi taukeh lombong, broker beli tanah dan pelakon prono dikalangan mereka. Dan mereka yang terlibat tidak pertahankan integrity diri menafikan diperengkat undang-undang Negara. Berani dengan nafi dan sumpah, menyampah saksikan perangai pemimpin parti agama ini.

Kini rakyat mula  tolak politik peralatkan agama dan politik ragas bangsa untuk mendapat sokongan dalam PRU 14 yang sudah dekat. Justeru, itulah jawapan rakyat 20,000 hadhir berhimpun di parlimen Padang Merbok untuk lulus Rang Unggu Unggu 355. Setelah Hadi Awang 2 kali tanggoh dalam parlimen bila kesempatan Speaker Pendekar beri peluang setelah penyokong dan pencadangnya menteri dari umNO(baru) dan menteri dari PBB Serawak. Hadi tercungap-cungap gagap dan terpinga-pinga diatas kebenaran Pendekar speaker untuk mu Marang baca kali pertama racun dan madu RUU 355 yang Hadi Awang yang didalamnya terjerat pekerjaan songsang menongkaah Gunong Titiwangsa. Kepentingan politk parti mereka, mereka angkat menjadi kepentingan ugama dan berhimpun berfiesta mengemis sokongan dari rakyat.

Petualang besar rupanya mereka. Mereka lari dari perbahasan di parlimen sebanyak 2 kali dibawa ke Padang Merbok sebagai fiesta, mereka semudah goreng kerupok Losong melaknat, menkafir, menudoh sesat kepada sesiapa sahaja yang tak bersama mereka untuk yoya yoya Rang Unggu Unggu 355. Setelah AG bersetuju pinda Akta 355 sebagai sebahagian roadmap undang-undang. Cadangan dengan hukuman yang sama taraf kuasa dengan Mahkamah Sesyen. Roadmap asal pindaan Akta 355 hendaklah dibawa oleh menteri kerajaan pusat, bagi pehak kerajaan persekutuan. Kerana AG sudah mula buka ruang dan langkah. Yang mana prosudornya lebih mudah dan praktikal untuk undang-undang ini dipakai untuk Negara dan negeri-negeri. 

Sayang ketika Jawatankuasa berada diperengkat akhir, tiba-tiba AhPar Marang Hadi Awang Presiden PAN MIP dalam pengetahuan bersekonkol dengan menteri umNO(baru) dan Najib sendiri, izinkan Hadi Awang  merompak RUU 355 ditengah jalan. Merompak RUU 355 itu daripada Jawatankuasa, menjadi usul persendirian AhPar Marang, malang mereka pentingkan politik, sanggop benam Islam hakikatnya. Dunia mau kiamat nampaknya. Pembangkang PAN MIP miliki AhPAR seculin nak bentang rang undang-undang persendirian. Penentang dikalangan AhPar Melayu mereka jadi sasaran sumpah seranah. Sedangkan kerja membuat undang-undang ini bukat terletak diatas kewajiban pembangkang. Samalah macam kerja gila babi Jamal wal Jamban menganggu dan mengajar PDRM untuk mencegah maksiat dan judi. Itulah hakikatnya Hadi lakukan dengan RUU 355 untuk mengaut laba politik bersama diantara PAN MIP dengan umNO(baru).

Punah ranah dibuatnya. Jadi saya yakin RUU 355 Hadi Awang dan Najib Razak yang mewakili parti bani Agama dan parti bani Melayu angkat RUU 355 ini sebagai senjata mengugut dan menakutkan rakyat khususnya orang Melayu dengan label yang diluar intipati RUU 355 itu sendiri. Penentang RUU 355 Hadi Awang cukup ganas dan celupar menudoh siapa sahaja yang tidak mau sokong RUU 355 yang dirompak itu, dijadikan halal dengan fiesta takfiri dan gelaran tudohan berat. Rang Unggu Unggu 355 tersebut. Walaupun pengkalan negeri Rang Unggu Unggu 355 mereka memelihara Singa Kelantan dan singa itu sendiri kini  singa darat bapok pula. Bokti penolakkan rakyat Kelantan berada di Kelantan dan di Lembah Kelang sejumlah 500,000 tidak telior dengan gula-gula Ahmad Yaacob akan cuti khas hari ahad. Tetap rakyat Kelantan tolak Rang Unggu Unggu 355 disahkan kehadiran difiesta Rang Unggu Unggu 355.

Perubahan sikap serta gaya hidup  pemimpin parti agama, sah ianya berkait rapat dengan rasuah politik dari umNO(baru) RM90,000,000.00 keakaun Affin Bank pemimpin parti bani agama seperti Adun AMANAH Salor DP Husham Musa dedahkan. Nampak sangat lalanie pemimpin parti agama kebelakangan ini, mereka menerima mengikuti tuntas kemegahan kebanggaan pemimpin bani Melayu dalam semua perkara menjadi pekerjaan resmi dan pakaian resmi mereka termasok bini-bini dan anak pinak, menyacak bongkak, berdepan rkayat jelata.

Kehadiran peserta turun untuk Rang Unggu Unggu 355 ini, yang mengeciwa dan mengundang sedih kepada Hadi Awang dan Najib Razak sendiri, kerana pelaboran sejak 2012 sejumlah RM90,000,000.00 tidak telior dan terpanggil oleh rakyat jelata dikalangan orang Melayu bersama PAN MIP kerana flip flop Hadi Awang dan Najib Razak itu sendiri. Sedangkan peserta ‘Bersih 5” yang berdepan menghadapi berdepan dengan pelbagai pancaroba. Sekatan dan halangan dzalim yang sengaja diadakan oleh kerajaan kleptokrasi Najib Razak dengan niat jahat seperti iblis syaitan. Najib Razak tidak Berjaya menghalang rakyat marhean semua bangsa dikatakan sejuta yang hadhir. Cekal dan tabahnya peserta ‘Bersih 5” berdepan menghadapi kekejaman dan kezaliman kerajaan Najib Razak Kleptokrasi.

Sedangkan peserta Rang Unggu Unggu 355 mendapat kerjasama penoh dari kerajaan Najib Razak dengan kemudahan dan layanan rakyat special class. Sedangkan layanan kepada peserta ‘Bersih 5’ dan dalam siri-siri Bersih macam pendatang haram dan penjenayah. Kini, Hadi Awang dan Najib Razak, mereka berdua bukan magnet yang mampu menarik besi melekat melutut kepangkuan mereka, masanya telah berlalu dan akan diletakkan menjadi sejarah dia Arkib Negara.

Rakyat khususnya orang Melayu telah saksi dan perhati serta berdendam dengan apa yang berlaku sebelum itu di Pelabohan Klang pada petang Jumaat 3 Februari 2017. Iaitu gandingan awal yang gagal untuk melancarkan misi bantuan dekat ethnic Rohinngya di Burma dengan genggaman erat diantara Hadi Awang dengan Najib Razak. Kepada gandingan bersilang tangan Tuan Ibrahim Tuan Man dengan Najib Razak.

Pelancaran bantuan kemanusiaan Nautical Aliya sarat 1,500 tan bekalan makanan, ubat-ubatan bersama dengan sukarelwan dari PAN Islamic Party, umNO(baru) NGO dan beberapa pihak lagi. Halangan tertunda untuk kapal belayar dan halangan untuk berlaboh dipelabohan yang dicadangkan gagal. Missi PAN Islamic Party dan umNO(baru) gah megah akan mereka canang misis bantuan kemanusiaan diselanggarakan oleh kedua-dua parti bani Melayu dan parti bani Agama.

Sayang ketua missi sukarelawan itu, dipihak umNO(baru) diketuai India Muslim AhPar Baling dan PAN Islamic Party entah siapa ketuanya. Pasti ketua besarnya adalah AhPar Baling India Muslim itu (panas dan marah sikapnya aku tak nak sebut tulis namanya). Sayang seramai yang berada diatas kapal tersebut dengan muatan yang banyak itu. Dengan ugutan junta Manyamar, haramjadah mereka serahkan bantuan tersebut kepada tukang sembeleh, tukang bakar, kaki zina ethnic Rohingya mereka serahkankepada kerejaan penjenayah tersebut untuk beri kepada musoh yang mereka bakar bunoh sembeleh selama ini.

Bacul dan petualangnya misi menghantar bekalan makanan dekat umat islam rohingya umno(baru)bN dan PAN MIP. Celakasunggoh mereka ini rupanya. Mereasetelah diugut, semua kepala goncang, menyembah pengecut. Akhirnya petualangnya mereka, mereka serah kepada tukang sembeleh, tukang bakar, tukang bunoh ethnic Rohingya untuk sampaikan kepada erhnik Rohingya. Ini-ini juga rakyat telah tidak percaya kepada integrity dan berani pemimpin PAN Malaysian Islamic Party dan umNO(baru) untuk misi urusan luar Negara, mereka gagal tepati dipenuhi terhadap amanah dan harapan rakyat. Amat sedih lagi keciwa. Lanjutan itu rakyat bertambah tidak yakin dan percayakan PAN MIPdan umNO(baru)bN lagi.

PRU 14 mereka pasti kecundang untuk terus memerentah Negara dengan modal politik mereka jual agama dagang bangsa. Sedangkan rakyat setiap hari berdepan dengan penderitaan kehiupan kerana Hadi Wang sokong GST kecelakaan Najib Razak zalim kepada rakyat mndapat sokongan besar dari Hadi Wang.

Ibn Abdullah Al Awab

25 Februari 2014 - Sabtu